Rootolás

Mi is ez a rootolás?

Alapesetben a telefonunk operációs rendeszén korlátozott felhasználók vagyunk! (Gyengébbek kedvéért: Ahogy egy munkahelyi Windowsos gépen sem állítgathatunk akármit, ugyanúgy az Android sem garantál teljes hozzáférést.) A rootolás nem más, minthogy rendszergazdát (teljes jogú felhasználót) csinálunk magunkból.

Mikor kell a rootolás?

Nagyon fontos az, hogy nem kell feltétlenül rootolni a telefonunkat. Egy átlagos felhasználó tökéletesen megvan root jog nélkül. Ez nem egy olyan dolog, mint a jailbreak, egy Androidos telefont tökéletesen lehet használni mindenféle berhelés nélkül is. Ha mindenképpen rootolni szeretnéd a telefont, tudnod kell azt, hogy nem mindig lehet egy kattintással elintézni a rootolást és az unrootolást. Emiatt inkább kérdezz előtte, hogy vissza lehet-e csinálni egyszerűen.

Mit tudok megcsinálni root joggal?

  • módosíthatjuk a rendszerfájlokat
  • gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
  • a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
  • boot képernyő lecserélése
  • témák telepítése
  • processzor órajelének módosítása
  • bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)

Ma már lényegében minden telefonra elérhető minimum 2.3-es verziójú főzött ROM. Ettől függetlenül a Froyo-ban bemutatkozott funkciók közül többet el lehet érni az Eclair alapú rendszereken is:

  • WiFi és mobilinternet megosztása USB kábelen
  • mobilinternet megosztása, ad-hoc hálózat létrehozása WiFi-n
  • alkalmazások áthelyezése SD kártyára (Attól, hogy root jogunk van, nem tudunk automatikusan a kártyára telepíteni. Az app2sd felrakása rendkívül bonyolult, érdemes inkább egy főzött ROM-ot telepíteni a telefonra.)

Néhány példa arra, hogy milyen alkalmazásokat tudunk használni root joggal:Root alkalmazások

Természetesen vannak hátulütői is. Mint minden hasonló mértékű beavatkozás, ez is elvileg garanciavesztéssel jár. Ha frissítés, vagy új firmware érkezik a készülékre, akkor ezeket nem telepíthetjük fel (nincs semmi technikai akadálya, de elvesztjük a root hozzáférést).
Ami problémás, hogy a rootolás minden készüléknél (és minden firmware-nél) más és más, nincs rá általános recept. Ennek ellenére mostanra több olyan “univerzális” programot kaptunk kézbe, amikkel egyszerűen rootolhatunk sokfajta készüléket.


Unrevoked:
Általánosságban a HTC telefonokat a legnehezebb rootolni. Az unrevoked nem is képes a legújabb generációt rootolni, de a eredeti Desire, Wildfire, stb… esetében ezt tudjuk használni.


Z4root:
Elsősorban Froyo-t futtató készülékek rootolására készült. Az alkalmazást jó ideje nem fejlesztették, ezért elsősorban régebbi telefonokkal érdemes próbálkozni.


1-click root:
Szintén a Froyo-s telefonok időszakában született a 1-click root. Itt is igaz, hogy a legújabb telefonokkal nem fog megbirkózni.


Gingerbreak:
Kifejezetten Gingerbread rootolására készült, de bizonyos esetekben Froyo és Honeycomb rendszereken is működik. Azt a biztonsági rést amit kihasznál a Gingerbreak, befoltozták a 2.3.3-as Androidban, ezért ettől felfelé nem fog működni.


SuperOneClick:
A SuperOneClick jelen pillanatban a legígéretesebb alkalmazás. Még mindig rendszeresen frissül, hátránya viszont hogy csak számítógép segítségével tudjuk használni.


Unlock Root: 
A SuperOneClick-hez hasonlóan ez is gépről fut, annál azonban újabb. Elméletileg bizonyos Honeycomb és ICS verziókat is tud rootolni. Nevével ellentétben függetleníteni természetesen nem tud.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése